Een nieuwe baan in één dag: 'Ik denk dat ze goed kan luisteren' (2024)

Geen lang sollicitatietraject, maar alles op één dag. Sollicitanten bij woon- en talentcentrum Sixma in Leeuwarden konden vrijdag zowel de gesprekken voeren als meelopen op een afdeling. Aan het eind van de dag ging de meerderheid met een contract op zak naar huis.

„Kun je goed luisteren?”, vraagt Diana Schreur (50) aan Grietje Hietkamp (46). Diana is een van de bewoners van woon- en talentcentrum Sixma in Leeuwarden. Ze heeft dagelijks hulp nodig bij onder andere douchen en aankleden, en vindt het belangrijk dat haar begeleiders goed luisteren naar wat ze nodig heeft aan hulp.

Hietkamp loopt een ochtend mee. „Ik vind goed luisteren heel belangrijk”, antwoordt ze op de vraag van de bewoonster. „Leg jij mij dan in het begin uit hoe ik je precies kan helpen?” Dat vindt Schreur goed.

Samen met zeven andere deelnemers deed Hietkamp vrijdag mee aan het ‘baan in één dag’-traject van het woon- en talentcentrum. Na een telefonische kennismaking doorliepen deelnemers binnen een dag het hele sollicitatietraject. De kandidaten voerden een eerste gesprek, liepen een paar uur mee, en hoorden vervolgens in een tweede gesprek gelijk of ze zijn aangenomen.

Het woon- en talentcentrum is een van de drie Friese wooncentra van ‘s Heeren Loo De Noorderbrug. De ruim zeventig bewoners hebben een niet-aangeboren hersenletsel (NAH) of neurologische of neuromusculaire aandoeningen, zoals de ziekte van duch*enne.

Een sollicitatietraject vergt best veel tijd

De woonzorglocatie heeft nieuw personeel nodig. „Met deze dag hopen we aan te sluiten bij de behoefte van de arbeidsmarkt”, legt Gerard Martijn Wobbes, corporate recruiter bij ‘s Heeren Loo, uit. „We merken dat geïnteresseerden het sollicitatietraject best een obstakel vinden. Normaal gesproken komen ze eerst op gesprek, lopen vervolgens een paar keer mee en hebben daarna nog een gesprek over de arbeidsvoorwaarden. Dat vergt best veel tijd. Met dit traject doen we precies hetzelfde, maar dan in één dag. Zo hopen we die drempel weg te nemen.”

Het personeelstekort noemt hij wel ‘een ding’, al ziet hij elders in het land grotere problemen. „In sommige regio’s is bijna geen geschoold personeel meer te vinden. Wat dat betreft treffen we het in het noorden nog wel. Wij krijgen op vacatures nog wel reacties binnen, maar ook wij kunnen niet altijd meer uit tientallen kandidaten kiezen.”

Hoeveel nieuwe medewerkers ‘s Heeren Loo op deze locatie zoekt vindt Wobbes lastig te zeggen. „We werken niet met vacatures, maar met profielen, zoals begeleiding of zorg. Hebben mensen interesse om bij ons te werken, dan kunnen ze op zo’n profiel reageren en dan kijken wij waar diegene past. Maar we kunnen heel wat mensen gebruiken. Als ze vandaag alle acht geschikt zijn, nemen we ze alle acht aan.”

Hietkamp heeft net haar eerste gesprek achter de rug. „Ik was best zenuwachtig hoor. Het was mijn eerste sollicitatiegesprek ooit”, zegt ze. Hietkamp woont in Noardburgum en werkt momenteel in een kleinschalige woongroep, maar wil graag bij ‘s Heeren Loo komen werken. „Deze vorm van zorg is zo mooi. Ik wil me graag inzetten om de kwaliteit van leven van de cliënten zo groot mogelijk te maken.”

‘Je proeft gelijk de sfeer’

Dat ze binnen één dag een baan kan hebben, was voor haar niet per se de reden om te solliciteren. Maar het is wel prettig, zegt ze. „Op deze manier krijg je direct na het gesprek een duidelijk beeld van het werk, en proef je ook gelijk de sfeer. Dat is voor mij erg belangrijk.”

Hietkamp loopt met begeleider Roelof Weidenaar mee. Naast uitleg over de werkzaamheden maakt ze kennis met de bewoners. Na een bezoek aan de kamer van Schreur laat ook bewoner Alex Jongstra (41) zijn kamer zien. „Ik heb een hele andere hulpvraag dan Diana”, legt hij aan Hietkamp uit. „Ik heb vooral hulp nodig met het aanbrengen van structuur.”

„Alex kan bijvoorbeeld zelf zijn bed uitkomen”, licht begeleider Roelof toe. „Meestal wel”, grapt Alex.

Het is de eerste keer dat ‘s Heeren Loo het ‘baan in één dag’-traject in Fryslân organiseert. Op locaties elders in het land is de sollicitatieprocedure al eerder op deze manier opgezet. „De reacties waren van beide kanten positief”, vertelt Wobbes. „De kandidaat weet snel waar hij of zij aan toe is, maar ook voor de medewerkers van een locatie is het fijn. Je zet samen een soort creatief evenement meer, en aan het einde van de dag weet je ook hoe je er als team voor staat.”

Aangenomen

Hietkamp neemt na haar kijkje op de afdeling ook nog een kijkje in het talentcentrum op de begane grond van het gebouw. Daar kunnen cliënten aan de slag met hun talenten, zoals koken, sporten of toneelspelen. Aan het einde van de ochtend heeft ze haar tweede gesprek. Na afloop kan ze goed nieuws melden. „Aangenomen!” zegt ze enthousiast.

Het wooncentrum mag aan het eind van de dag in totaal zeven nieuwe medewerkers verwelkomen. Daar is niet alleen Wobbes blij mee, ook Schreur liet tijdens de ochtend al weten dat Hietkamp wat haar betreft welkom was. „Ik vind haar erg leuk, en ik denk dat ze goed kan luisteren.”

Een nieuwe baan in één dag: 'Ik denk dat ze goed kan luisteren' (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rob Wisoky

Last Updated:

Views: 5781

Rating: 4.8 / 5 (68 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rob Wisoky

Birthday: 1994-09-30

Address: 5789 Michel Vista, West Domenic, OR 80464-9452

Phone: +97313824072371

Job: Education Orchestrator

Hobby: Lockpicking, Crocheting, Baton twirling, Video gaming, Jogging, Whittling, Model building

Introduction: My name is Rob Wisoky, I am a smiling, helpful, encouraging, zealous, energetic, faithful, fantastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.